Elektromobilita – v čem je spor ?

Elektromobilita – Ano/Ne ?

Opravdu nejde o to, zda elektromobilita ano či ne, ale o to, zda se elektromobilita socialisticky nařídí bez ohledu na přání zákazníka a bez ohledu na technické a logické argumenty.

Prý elektromobily nejsou nařizovány.

Teoreticky sice ne, ale tohle je tzv DoubleThink, tedy dvě či více tvrzení vzájemně v naprostém rozporu.

Emisní normy, fakticky už současné EURO 6d, elektromobilitu nebo minimálně hybridy pro část zákazníků nařizují, protože je průměru nelze spalovacími motory splnit, dočíst se můžete o tom zde. Například Stellantis pro plnění těchto norem začlenit Teslu, aby nemusel platit obrovské pokuty, čtěte zde . Norma pro rok 2035 znemožňuje faktické použití spalovacích motorů na benzín a naftu, protože nemohou nikdy dosáhnout požadovaných parametrů .

Emisní normy EU

V každém případě není jedna norma EURO 6, ale čtyři, 6b,6c,6d-temp, 6d a 6e. O emisních normách si můžete přečíst třeba zde.

Proč kvůli EU mizí kvalitní a výkonné motory

Mizí většina jen trochu výkonnějších motorů, a to kvůli zelenému náboženství, opírající se o božstvo, především CO2. Automobilky jsou nuceny dosahovat nízké průměrné tzv flotilové limity – 95 g/km, které dokáží splnit jen malá auta „nákupní tašky“, jako Hyundai I10, pro větší auta, která mají s klasickým spalovacím motorem obvykle 130 g/CO2/km a více, musíte k tomu prodat odpovídající množství elektromobilů (CO2-uvádí se nula), Plug-in-Hybridů – (Co2 obvykle kolem 50), nebo hybridů (Co2 většinou 60-90).

Toto vše je nařízeno z úrovně EU (ale jednotlivé státy jsou přizvány také ke schvalování, ale kvalifikovanou většinou, ne jednohlasně). Taky Fialova vláda v roce 2022 odsouhlasila faktický zákaz spalovacích motorů, nevyužila naše předsednictví ani k pokusu o zmírnění, nějaké zmírnění přišlo později za švédského předsednictví, nicméně nedostatečné. Samozřejmě i předchozí vlády jsou v tom namočeny.

Pro hnidopichy

Pro hnidopichy, je to zjednodušené, celý výpočet je komplikovanější, pro větší vozy jsou vyšší limity, ale v principu je to zhruba tak jak to popisujeme. Takže se nedivte, že výrobci vyřazují postupně silnější motory, které produkují více CO2. Platili by obrovské emisní pokuty, a ty si mohou dovolit platit jen někde a hlavně u prémiových značek.

Norma pro rok 2035, schválená i představitelem naší Fialovy vlády při hlasování na radě ministrů, fakticky současné automobily, poháněné naftou či benzínem které vidíme okolo, zakazuje, protože nemohou tu normu splnit, a to ani hybridy.

Argumenty tvrdých zastánců elektromobility

Rakovinomet

Toto někteří používají v diskusích. Myslí se, starší a především dieselová auta. Je to však sporné. Je pravděpodobné, že člověk s tímto starším autem tolik nenajezdí, nebo prostě na lepší nemá. Alternativou je chodit pěšky. Ale necháváme jezdit i smradlavé trabanty, které spalují olej.

Prý ekologické

Elektromobily jsou jen lokální bezemisní, tedy na místě nevypouštějí žádné emise. Jenže spoustu emisí se vypustí při výrobě. A se současnou technologií po pravidelné výměně baterie to zase tak ekologické není. Dočíst se o tom můžete třeba zde.

Degradace baterie je prý možné řešit výměnou části článků

Tuto výměnu znemoňují například nejnovější baterie od Tesly , která v podstatě nejde opravit.

V roce 2030 už nikoho spalovací motory zajímat nebudou

Když je to tak super, tak to nemusíme přece nařizovat. Prosadí se to pak samo. Zastánci elektromobily ale v drtivé většině podporují zákaz spalovacích motorů nebo minimálně ho nekritizují. To je ale další doublethink. Ovšem neradi bychom , aby jediné, co se tu bude prodávat, byly čínské elektromobily. Ale to nezařídíme zákazem spalovacích motorů.

Velká lež EU- bezemisní elektromobily

Elektromobily jsou poháněny elektřinou, jejíž výroba rozhodně není bezemisní, jak se dočtete třeba zde a dlouho nebude. Dokonce vede k paradoxům, že elektrický mnohatunový HUMMER je považován za bezemisní, zatím malý spalovací automobil typu Hyundai I10 bude zakázán jako neekologický, vypouštějící emise. Dočíst se o tom lze zde.

Elektromobil prý bude stát jako auto se spalovacím motorem

To je nám slibováno už 10 let. To možná, ale především zdražováním současných aut se spalovacími motory, díky

  • Vnitřnímu přerozdělování v automobilkách, které je vynucováno emisními normami
  • Financování vývoje a reklamy na elektromobily z příjmů z aut se spalovacími motory. Těch se neprodává u většiny automobilek tolik, aby je šlo financovat z prodeje těchto vozů.

Tedy není to tím, že by běžnému spotřebiteli elektromobily zásadně zlevnili, ale zdražováním alternativ. To je velký podvod. Omezuje tím zásadně dostupnost individuální automobilové dopravy.

Většina nevýhod přetrvává

  • Stále vysoká cena pro běžné spotřebitele
  • Chybí dobíjecí infrastruktura a její budování je velmi drahé. Navíc nabíječek potřebujeme více, než stojanů. Dočtete se třeba zde.
  • Dobíjení u bytových domů je velmi problematické, ani bohaté země, jako Norsko, které je financuje z prodeje ropy (pokrytectví), to nemá úplně dořešené.
  • Omezený dojezd, nízká koncentrace energie.
  • Degradace baterie po cca 8-10 letech, a nová baterie stojí cca 300 tisíc Kč, někde se cenu vůbec nedozvíte.
  • V oblasti elektromobilů dominuje Čína, elektromobily usnadňují expanzi čínských aut do EU. Tím jsou zásadně ohrožena pracovní místa a životní úroveň v EU, a speciálně ČR, na jejížmž HDP se podílí 10%.
  • Vysoká spotřeba ve vyšších rychlostech, vyloženě problematické na dálnici.

Elektromobil – klidně, proč ne, ale ne pro každého.

Netvrdíme, že pro některé zákazníky není elektromobil vhodný. Jde o to, aby nebyl dotovaný ostatními z daní. Vzhledem k ceně ho kupují hlavně bohatší/bohatí lidé a proto je nesmysl je dotovat z daní. U nás je podíl prodeje elektromobilů pod 5%.

Elektromobilita v MHD

Autobusy s baterkami příliš nefungují. Jsou velmi drahé, občas hoří, mají nízký dojezd. Můžou ale fungovat na přejezd na krátké vzdálenosti mezi oblastmi pokrytými trolejemi. Co je opravdu zatím ověřené a funguguje, jsou trolejbusy, vyráběné dříve ve Škoda Ostrov, nyní Škoda Plzeň a v Libochovicích.

Tramvaje zase zaberou mnoho prostoru , mají omezenou stoupavost a spotřebují poměrně dost elektřiny (ve srovnání s trolejbusy), musí se totiž velmi zatížit, aby vůbec jely, aby kovová kola měla nějakou adhezi a neklouzala.

Pokud dáte do google hledat „cena elektrobusu“.

Napsat komentář 0